EU-president Donald Tusk heeft de hoop op goede voorstellen vanuit Griekenland nog niet opgegeven. Dat liet hij donderdag via Twitter weten, na een telefonisch overleg met de Griekse premier Alexis Tsipras.
Griekenland moet donderdag met voorstellen komen voor bezuinigingen en economische hervormingen, die als voorwaarde gelden voor verdere financiële steun voor het land. De experts van de geldschieters van het land rekenen de plannen vervolgens door, waarna de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) zich er zaterdag over zullen buigen.
Zondag is het dan de beurt aan de leiders van de 28 lidstaten van de EU. Zij hakken dan de knoop door over de toekomst van Griekenland in de eurozone.
Volgens Tusk zou het goed zijn als “realistische voorstellen” van Griekenland gepaard gaan met een even realistisch voorstel voor schuldverlichting door de schuldeisers van het land. Volgens de Pool ontstaat dan een “win-winsituatie”.
‘Tsipras doet ook impopulaire voorstellen’
Volgens de kranten Naftemporiki en To Vima zullen de hervormingsmaatregelen die premier Alexis Tsipras aan de geldschieters voorlegt een deel van de aanhang van de links-radicale partij Syriza teleurstellen. Tsipras kwam in januari aan de macht met de verkiezingsbelofte op te houden met bezuinigen en pijnlijke maatregelen terug te draaien.
Het jongste Griekse voorstel is mede gebaseerd op een voorstel dat de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, zou hebben gedaan. Tsipras zou ondanks eerdere beloften de gehate onroerendgoedbelasting 'Enfia' handhaven, vroege pensionering terugdringen en de btw zo aanpassen dat voedsel snel 8,85 procent duurder wordt. Een reeks belastingen, inclusief de vennootschapsbelasting en de 'solidariteitsbelasting', gaan omhoog. Het kostbare pensioenstelsel blijft in het plan met tekorten kampen volgens de Griekse media.
Drie btw-tarieven
De btw krijgt in het laatste voorstel drie versies: 6 procent op geneesmiddelen, boeken en theaterbezoek, 13 procent op basisvoedsel, energie, vers voedsel en overnachtingen in hotels en 23 procent op bewerkte levensmiddelen en de meeste andere zaken inclusief transacties in restaurants. De regering van Tsipras heeft ook maatregelen in het plan opgenomen die komen uit de koker van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Met behulp van adviezen van de OESO zou de economie doeltreffender en concurrerender worden.
Met de nieuwe hervormingsvoorstellen van de Griekse regering sprokkelt premier Alexis Tsipras 10 tot 12 miljard euro bij elkaar, schatten de kranten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl